Харчування донора за день до здачі і в день здачі крові або її компонентів


Овочі. Фрукти. Каші на воді. Відварені або пропарені риба і м’ясо. Хліб. Споживання великої кількості води до 2 л в день. Чай. Компот із сухофруктів.

За день до здачі крові або її компонентів виключити:

  • копчена, гостра і смажена їжа з численними спеціями
  • ковбасні вироби
  • жирні сорти м’яса (свинина), шинку, сало
  • молочні продукти, вершки, масло
  • яйця
  • кетчуп, майонез
  • насіння, горіхи, фініки
  • шоколад, халва
  • цитрусові, авокадо, буряк, банани
  • газовані напої

Відмовтесь від вживання алкоголю за 48 годин до процедури!

Раціон харчування донора після донації:

Для якнайшвидшого і повноцінного відновлення складу крові донору рекомендується вживання продуктів, що містять білки, залізо і кальцій. Та пити більше води.

Білки:

  • молоко і молочні продукти – кефір, сметана, сир, сири (тваринні білки),
  • м’ясо і м’ясні продукти, птиця, яйце, риба і морепродукти (тваринні білки),
  • квасоля, горох, соя, сочевиця, кукурудза (рослинні білки).

Залізо:

Червоні сорти м’яса (свинина, телятина), гречка, сочевиця, петрушка, шпинат, яблука, гранати.

Кальцій:

сир, яйця, риба, кунжут.