Відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій: як працює важливий підрозділ Охматдиту, зруйнований російською ракетою 8 липня


Вересень 20 / 2024

8 липня росія завдала ракетного удару по нашій дитячій лікарні. Внаслідок обстрілу найбільше постраждав токсикологічний корпус. Саме там було розміщено відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій, яке було зруйноване.

Проте попри таку трагедію, за кілька днів команда відділення повернулася до роботи на базі іншого медзакладу, наступного дня прийняла першого пацієнта у стінах нашої лікарні, а за 2 тижні повністю відновила роботу в рідному Охматдиті, у новому корпусі.

Відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій – це важливий підрозділ НДСЛ «Охматдит», де надають високоспеціалізовану медичну допомогу дітям від 0 до 18 років з гострими отруєннями, гострою нирковою недостатністю, хронічною нирковою недостатністю, важким перебігом ендотоксикозу, важким перебігом нефрологічних захворювань тощо.

Для лікування використовують сучасні методи, такі як діаліз, плазмаферез та інші процедури. Однак внаслідок ракетного удару частина обладнання була знищена. Тому наразі ресурси відділення працюють не на повну потужність. Але попри ці складнощі, наша команда робить усе можливе, щоб надалі надавати пацієнтам повноцінну допомогу.

Одним із тих, кому вже допомогли медики, є 2-річний Дмитро, який перебуває на шляху до повного одужання та вже зовсім скоро повернеться додому.

Хлопчик потрапив до Охматдиту через отруєння марганцем. Наші спеціалісти негайно розпочали лікування. У ротовій порожнині дитини вже були помітні ознаки важкого опіку, набряк слизової, з’явилося сильне слиновиділення. «Такі отруєння є вкрай рідкісними та складними випадками, адже марганець – це небезпечна хімічна речовина, токсичний метал. Кожен кристал, потрапляючи на слизову оболонку, починає руйнувати її та проникати глибше всередину, знищуючи саму тканину. Якщо вчасно не надати медичну допомогу, може статися летальний наслідок», – розповідає Євгенія Рохварг, лікарка-анестезіолог відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій.

Щоб врятувати дитину, застосували аскорбінову кислоту – розчин, який ефективно вимиває кристали та запобігає подальшому пошкодженню тканин. Крім того, було проведено фіброгастроскопію для промивання стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки.

Також спеціалісти відділення активно співпрацюють із медиками інших відділень лікарні. Цього разу до лікування Дмитра приєдналися торакальні хірурги. Вони допомогли забезпечити повне загоєння тканин та уникнути таких ускладнень, як звуження стравоходу.

На сьогодні критичний період для життя хлопчика минув. Дитина мріє про повернення додому, аби знову кататися на улюбленому тракторі та автомобілі. Наша команда бажає Дмитрику бути здоровим та щасливим!

Дякуємо медикам Охматдиту, які є справжнім символом стійкості та професіоналізму, за постійну працю навіть у найскладніших умовах! Пишаємося вами!