Овочі. Фрукти. Каші на воді. Відварені або пропарені риба і м’ясо. Хліб. Споживання великої кількості води до 2 л в день. Чай. Компот із сухофруктів.
За день до здачі крові або її компонентів виключити:
- копчена, гостра і смажена їжа з численними спеціями
- ковбасні вироби
- жирні сорти м’яса (свинина), шинку, сало
- молочні продукти, вершки, масло
- яйця
- кетчуп, майонез
- насіння, горіхи, фініки
- шоколад, халва
- цитрусові, авокадо, буряк, банани
- газовані напої
Відмовтесь від вживання алкоголю за 48 годин до процедури!
Раціон харчування донора після донації:
Для якнайшвидшого і повноцінного відновлення складу крові донору рекомендується вживання продуктів, що містять білки, залізо і кальцій. Та пити більше води.
Білки:
- молоко і молочні продукти – кефір, сметана, сир, сири (тваринні білки),
- м’ясо і м’ясні продукти, птиця, яйце, риба і морепродукти (тваринні білки),
- квасоля, горох, соя, сочевиця, кукурудза (рослинні білки).
Залізо:
Червоні сорти м’яса (свинина, телятина), гречка, сочевиця, петрушка, шпинат, яблука, гранати.
Кальцій:
сир, яйця, риба, кунжут.